Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 07.05.2012.
22:22
RTS A
Profesor matematike iz Niša Milija Stojanović izumeo je rotor sa samopodešavajućim lopaticama, patentiran u Zavodu za intelektualnu svojinu, čijom bi se primenom znatno uvećala proizvodnju struje u hidroelektranama. Niški pronalazač tvrdi da bi primenom njegovog izuma, bez gradnje novih hidrocentrala, Srbija mogla da postane izvoznik struje.
Ponedeljak 07.05.2012.22:29
more pokloni to Amerikancima inace moze da se desi da nas opet biju i bombarduju, prihvati sve sto ti nude dok nude, posle oni prelaze na batinu!
Ponedeljak 07.05.2012.23:14
Opste poznato da su Srpski patenti uvek bili najbolji na Svetu ali jbg..dok su ovakvi ljudi na vlasti...nece biti napretka i zemlje ce zaostajati stalno...
Utorak 08.05.2012.00:40
Nemojmo se mi zavaravati sa srpskim patentima. Ako izuzmemo Srbe od pre 100 godina (Teslu i Milevu Maric), malo sta od izuzetne vaznosti su Srbi izumili. Doduse Srbija je mozda prva po izvozu svojih inzenjera u odnosu na broj stanovnika. Ima ih po skoro svim velikim zapadnim tehnoloskim firmama. Ali ima i Rusa, Poljaka, Kineza ... Iz ove sadasnje Srbije bi se jedino neki lopovski trikovi mogli izvoziti, i biti medju prvim u svetu. Ne vredi samo kukati na vlast, narod je bira vec 12 godina istu, Znaci malo pameti/mudrosti u narodu - takav se zakljucak namece, cista logika. Malo ko pominje i cita A. Rajsa da bi malo dublje usao u razloge sto je tako.
Utorak 08.05.2012.00:25
U svakom slucaju lepa vest iz Srbije, steta da ih nema daleko vise ovakvih. Ja sam donekle upoznat koji od tih tipova turbina za vetar postoje i koji se koriste, tako da je naslov veliko preterivanje. Ima dosta slicnih pronalazaka i resenja u svetu. Pogledajte ovu stranicu i linkove sa nje: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine Postojece turbine u hidroelektranama su vrlo efikasne, i preko 95%, tako da tu malo sta se ima popraviti. Mozda bi se moglo koristiti za neke male vodne turbine ili na vetar. Zelim mu uspeh, da skupo proda taj pronalazak, i da ga ne prevare. Da bi se to razvilo u proizvod za upotrebu, trebaju velika ulaganja u dizajn, testiranja - nema uslova za to u Srbiji.
Utorak 08.05.2012.00:38
Pa da bi bila pametna mogla bi , ali pošto nije, nema od toga ništa. Ali uvoziće struju od stranca koji će kupi tu licenciju.
Utorak 08.05.2012.04:23
Slicnih patenata ima na stotine (brodova koji plivaju uzvodno potpomognuti recnim tokom itd. itd.) i svi funkcionisu na igrackicama poput ove u ruci, ali padaju u vodu kada se uzmu u obzir realni gubici i energija potrebna da bi se upravljalo trikovima (zaokretanjem lopatica i sl.). Najsmesnije je negiranje Njutna u polju brzina klasicne mehanike, a pogotovu kako je napisano: "pomenutog Njutnovog, akcije i reakcije i odrzanja impulsa" ,ha ha, iza svega toga itekako stoji Njutn i nema nista od Nobelove, bolje da pokusa sa onom "za mir", to dobija svako. Stvarne mogucnosti za dobijanje novih energija leze u radovima Tesle, ali se njime bakcu vise Ameri nego mi, e to je zalosno.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)